Beijer Tech

Beijer Tech är en företagsgrupp som arbetar med värdeskapande försäljning, tillverkning och automation. Det breda produkt- och serviceutbudet stärker kundernas konkurrenskraft och inriktas på områdena flödesteknik och industriprodukter. Via teknikkunnande och kundanpassning levererar företagen kostnadsbesparande lösningar som exempelvis snabbar upp produktflöden, ger effektiviseringar, miljöförbättringar och energibesparingar. Förvärv är viktiga för tillväxten och gör att Beijer Tech även etablerat sig inom nya, expansiva nischbranscher som exempelvis fastighetsautomation och satellitkommunikation.

Kort om Beijer Tech

Verksamhet: Beijer Tech verkar främst i Norden med inriktning på specialiserad tillverkning, värdeskapande försäljning och automation, inom lönsamma nischer. Koncernen finns på 18 platser i Norden och är marknadsledande på flera områden.

Affärsområden: Industriprodukter och Flödesteknik.

Erbjudande/sortiment: produkter från ledande tillverkare, främst tekniska komponenter, förbrukningsmaterial och maskiner (Industriprodukter), samt nischbolag inom laminerade glas till fordonsindustrin, satellitkommunikation, vågar till avfallsindustrin, fastighetsautomation, etc. (Industri). Slang, slangtillbehör och hydraulik och gummiduk, tätningar och annat industrigummi (Flödesteknik).

Kunder/marknader: industriföretag inom ytbehandling, gjuterier, stål- och smältverk och offshore (Industri). Industrikunder, större tillverkare (OEM), kommuner, fastighetsbolag, reningsverk och specialiserade återförsäljare (Flödesteknik).

Konkurrensfördelar: spetskompetens om hur produkter och tjänster kan förbättra kundens produktivitet. Ökad andel kundanpassade produkter. Inom flödesteknik är även det kompletta sortimentet en styrka.

Omsättning: 2 045 Mkr

Antal anställda: 614

Vd: Staffan Johansson

Läs mer: beijertech.se

Staffan Johansson, vd Beijer Tech

Staffan Johansson, vd Beijer Tech:

En pågående omvandling

Fortgående förvärv som knyter fler nischteknologier till verksamheten. Men också fokus på den organiska tillväxten. Detta är några av drivkrafterna i utvecklingen av Beijer Tech.

Ni fortsätter att göra förvärv – hur stärker de er?

Förvärven stärker den pågående omvandlingen av Beijer Tech. Bolag som exempelvis Botek Systems och Finn Lamex passar in bra i affärsmodellen. Det är icke-cykliska bolag, vilket gör oss mer motståndskraftigt i en lågkonjunktur. Finn Lamex tillverkar vindrutor till bussar, där behovet av att byta ut trasiga rutor inte följer någon konjunktur. Botek tillverkar dynamiska vågsystem för avfallshantering. Detta är ett växande område, där kraven ökar på allt från ruttoptimering till noggrannare statistik.

Hur arbetar ni med den organiska tillväxten?

Utgångspunkten är att bolagen vi förvärvar ska ha en organisk tillväxt i grunden. Och ser vi till hela Beijer Tech handlar organisk tillväxt mycket om att fortsätta växa med kunderna. Så oavsett vad vi gör är existerande kunder viktigast att fokusera på. För när vi behåller dem så får vi indirekt nya affärer.

Staffan Johansson, vd Beijer Tech

Beijer Techs affärsområden

Industriprodukter

Industriprodukterna finns i hela Norden. Den största marknaden är Sverige som står för 60 procent av försäljningen. I affärsområdet finns bland annat: Karlebo (gjuterimaskiner, pressgjutning), Beijers (gjuteriförnödenheter, eldfast och slip), Tebeco (blästring, slipning, avgradning) och PMU (industriservice, automation). Andra verksamheter är bland annat Encitech (elektronikkomponenter), norska Norspray (ytbehandling), danska Preben Z (ytbehandling) och finska Beijer (gjuteri). Inom nischbolag återfinner man bland annat Swedish Microwave (satellitindustri), Finn Lamex (laminerade vindrutor) och Botek (vågar till sopbilar, mm).

Flödesteknik

Den största verksamheten är Lundgrens som finns över hela Sverige. En stark konkurrensfördel är sortimentet med flödestekniska produkter och industrigummi som innehåller 35 000 artiklar. Lundgrens erbjuder även allt fler kundanpassade och egentillverkade komponenter. Andra verksamheter med egen produktion är Svebab som tillverkar brand- och industrislang och Packningar & Plast som är specialiserat på kundanpassade packningar, tätningar och plastdetaljer.