Beijer Tech

Beijer Tech är en företagsgrupp som arbetar med värdeskapande försäljning, tillverkning och automation. Det breda produkt- och serviceutbudet stärker kundernas konkurrenskraft och inriktas på områdena flödesteknik och industriprodukter. Via teknikkunnande och kundanpassning levererar företagen kostnadsbesparande lösningar som exempelvis snabbar upp produktflöden, ger effektiviseringar, miljöförbättringar och energibesparingar. Förvärv är viktiga för tillväxten och gör att Beijer Tech även etablerar sig inom nya, expansiva branscher som exempelvis fastighetsautomation och vattenrening.

Kort om Beijer Tech

Verksamhet: Beijer Tech är en koncern med självständiga handelsbolag som arbetar under egna varumärken och representerar ledande tillverkare. Genom förvärv har även andelen av egentillverkade produkter ökat. Koncernen finns på 15 platser i Norden och är marknadsledande på flera områden.

Affärsområden: Industriprodukter och Flödesteknik.

Erbjudande/sortiment: produkter från ledande tillverkare, främst tekniska komponenter, förbrukningsmaterial och maskiner (Industriprodukter). Slang, slangtillbehör och hydraulik och gummiduk, tätningar och annat industrigummi (Flödesteknik).

Kunder/marknader: industriföretag inom ytbehandling, gjuterier, stål- och smältverk och offshore (Industriprodukter). Industrikunder, större tillverkare (OEM) och specialiserade återförsäljare (Flödesteknik).

Konkurrensfördelar: spetskompetens om hur produkter och tjänster kan förbättra kundens produktivitet. Ökad andel kundanpassade produkter. Inom flödesteknik är även det kompletta sortimentet en styrka.

Omsättning: 1 382 Mkr

Antal anställda: 411

Vd: Staffan Johansson

Läs mer: beijertech.se

Staffan Johansson, vd Beijer Tech

Staffan Johansson, vd Beijer Tech:

Förvärv av lönsamma bolag med tillväxtmöjligheter

Beijer Tech växer lönsamt och satsar samtidigt aktivt på fler förvärv. Vd Staffan Johansson berättar att det då även handlar om bolag i nya branscher.

Vad är i fokus kortsiktigt?

Att göra samma sak som tidigare, fast ännu lite bättre. Vi växte med cirka 39 procent under 2021 och ska fortsätta att utveckla de existerande affärerna samt göra fler förvärv. Mycket handlar om att vara nära kunderna nu när samhället öppnar upp igen, alltså säkra sina affärer genom att besöka kunderna och ha ett starkt fokus på deras behov.

Ni gör förvärv, även på nya områden – berätta mer.

Vi tar sikte på lönsamma bolag som inte är kund- eller leverantörsberoende, har bra ledningar och självklart erbjuder intressanta tillväxtmöjligheter. Mer avancerat än så är det inte. För att växa Beijer Tech görs också förvärv i nya branscher med intressanta nischteknologier, som exempelvis fastighetsautomation och vattenrening. Samtidigt gör vi gärna tilläggsförvärv som passar väl in i våra existerande verksamheter, främst inom affärsområde Flödesteknik.

Staffan Johansson, vd Beijer Tech

Beijer Techs affärsområden

Industriprodukter

Industriprodukterna finns i hela Norden. Den största marknaden är Sverige som står för 60 procent av försäljningen. I affärsområdet finns fyra stora koncept: Karlebo (gjuterimaskiner, pressgjutning, 3D-printning), Beijers (gjuteriförnödenheter, eldfast och slip), Tebeco (blästring, slipning, avgradning) och PMU (industriservice, automation). Övriga verksamheter är Encitech (elektronikkomponenter), norska Norspray (ytbehandling), danska Preben Z (ytbehandling) och finska Beijer (gjuteri).

Flödesteknik

Den största verksamheten är Lundgrens som finns över hela Sverige. En stark konkurrensfördel är sortimentet med flödestekniska produkter och industrigummi som innehåller 35 000 artiklar. Lundgrens erbjuder även allt fler kundanpassade och egentillverkade komponenter. Andra verksamheter med egen produktion är Svebab som tillverkar brand- och industrislang och Packningar & Plast som är specialiserat på kundanpassade packningar, tätningar och plastdetaljer.